Szoftverizált hálózatok

Az útvonalválasztók és a többi hálózati eszközök hagyományosan egy monolitikus zárt egységet alkottak, amelyeket megvásárlásuk után ugyan fel lehetett konfigurálni, de működésüket alapvető módon nem lehetett megváltoztatni. Ezzel a megközelítéssel szakított a Software Defined Networking (SDN) paradigma, amely a számítógép-hálózat működését szoftveres alapokra helyezi. Jó példa erre az OpenFlow protokoll. Az OpenFlow protokollt támogató útvonalválasztók csomagtovábbítási szabályait egy távoli kontroller-alkalmazás határozza meg, de a tényleges csomagtovábbítást már a speciális hardveres megoldásokkal felgyorsított router végzi. Így az útvonalválasztó egyszerűbb és olcsóbb lehet, a szoftveres kontroller-alkalmazás miatt pedig az új ötletek gyorsabban kerülhetnek át a gyakorlatba.

A CPU-k fejlődés lehetővé tette, hogy számos hálózati funkciót (tűzfalakat, cache-eket, titkosítókat, ...) is kizárólag szoftveresen valósítsanak meg. Itt a mérnökökre és a kutatókra váró kihívás egy olyan rendszert építeni, amiben a hálózati funkciók (VNF) könnyedén elindíthatóak, menedzselhetőek; ami például automatikusan skálázódik a forgalmi igényeknek megfelelően. Ezek az új technológiák fontos részét fogják képezni a jövő 5G rendszereinek.

Vezető konzulens:

Dr. Sonkoly Balázs

Miért ezt a műhelyt válaszd?:

Ezt az új tématerületet innovatív gondolatoknak kedvez: például új routing algoritmusokat könnyen lehet valós rendszerekben kipróbálni. Továbbá a nagy hálózatos cégek is ilyen tudású munkatársakat keresnek.

Feladatok a műhelyben:

A félév során a hallgatók megismerkedhetnek azokkal szoftverrendszerekkel, kontrollalkalmazás-keretrendszerekkel és hardverekkel, amelyek segítségével a következő félévben önállóan tudnak (1) hálózati algoritmusokat (például újszerű útvonalválasztási algoritmusokat) és hálózati funkciókat megvalósítani, vagy (2) bonyolult hálózatokat összeállítani, teljesítményüket megvizsgálni.